Hoe gaat domeinnaam registratie in zijn werk?

Hoe gaat domeinnaam registratie in zijn werk? Om het mogelijk te maken dat internetters de locatie van je website onthouden, heb je een domeinnaam nodig. Registratie is daarbij niet alleen belangrijk, maar ook de naam waaronder je website bekend wordt op internet.

Over een domeinnaam moet je goed nadenken. Een domeinnaam moet makkelijk te onthouden zijn en nieuwsgierigheid opwekken bij de potentiële bezoeker. Daarnaast is het belangrijk dat de domeinnaam professionaliteit en vertrouwen uitstraalt. Op een later tijdstip de domeinnaam veranderen mag dan mogelijk zijn, maar betekent wel dat je met de promotie van je website weer helemaal opnieuw kunt beginnen.

Wat is een domeinnaam

Voor een serieuze website is een domeinnaam registreren een must. Zeker voor de kosten, die maximaal EUR 20,- per jaar bedragen, zou je het zeker niet moeten laten. Je domeinnaam of webadres is een unieke naam waaronder je website te vinden is op internet en ziet er als volgt uit: www.uwdomeinnaam.nl.

De letter www staan voor World Wide Web en worden automatisch toegevoegd aan iedere domeinnaam die verwijst naar een website. Het deel "uwdomeinnaam" is hetgeen je zelf verzint. De toevoeging .nl aan een domeinnaam betekent dat het een domeinnaam uit Nederland betreft. Het is verstandig voor een .nl domeinnaam te kiezen omdat de meeste internetters hier bekend mee zijn.

Tips bij het kiezen van een domeinnaam

  • Probeer een domeinnaam te kiezen die de inhoud van je website omschrijft en die makkelijk te onthouden is.
  • Wanneer je een bedrijf hebt, probeer dan je bedrijfsnaam op te nemen in de domeinnaam. Daarnaast zou je je belangrijkste dienst of product kunnen noemen en/of het type bedrijf dat je hebt.
  • Overweeg of het zinvol is ook de domeinnamen te registreren die de meervoudsvormen bevatten van jouw producten of diensten.

Wat mag wel, wat mag niet

  • Een domeinnaam mag bestaan uit letters, cijfers en mintekens.
  • Een domeinnaam mag niet meer dat 67 tekens bevatten, inclusief de toevoeging .nl, .com, .info, ect.
  • De domeinnaam mag geen spaties bevatten.
  • Domeinnamen zijn niet hoofdlettergevoelig. PietjePuk.nl is dan ook hetzelfde als pietjepuk.nl
  • Speciale tekens zoals !#$%^& mogen niet gebruikt worden in een domeinnaam.
  • Wanneer je een domeinnaam registreert waarin je het minteken gebruikt, is het ook verstandig de domeinnaam zonder mintekens te registreren.

Of een .nl domeinnaam vrij is kun je controleren op de website van SIDN.

Wie verzorgt domeinnaam registratie

Voordat je tot domeinnaam registratie overgaat is het verstandig eerst een webhost te zoeken voor je website. Diezelfde webhost kan met het aanmaken van de serverruimte voor je website in één moeite door de domeinnaam registratie verzorgen. Zodra de domeinnaam geregistreerd is kan de webhost direct zorgen voor verwijzing van de domeinnaam naar je website. Doorgaans duurt het zo'n 72 uur voordat de verwijzing van de domeinnaam naar je website werkt. Let op ! Controleer of de domeinnaam wel op jouw naam is geregistreerd. Wanneer dat niet het geval is ben je hem kwijt zodra je zou willen verhuizen naar een andere webhost.

Wat kost domeinnaam registratie

Prijzen voor domeinnaam registratie variëren van enkele euro's tot ongeveer 20 euro per domeinnaam per jaar. Eigenlijk maar een heel klein bedrag voor iets dat een grote bijdrage levert aan je bekendheid op internet. Je kunt een domeinnaam registreren per jaar of voor meerdere jaren tegelijk. Aan het einde van de registratieperiode moet je opnieuw betalen. Wanneer je niet betaalt, kan de domeinnaam geregistreerd worden door iemand anders.

Een eigen domeinnaam is een kostbaar bezit, zeker voor een bedrijf. Het zorgt nogmaals gezegd niet alleen voor de bekendheid van je website op het internet. Registratie van een domeinnaam zorgt er tevens voor dat je nooit meer van e-mail adres hoeft te veranderen. Ook niet wanneer je verhuist naar een andere webhosting provider of internet provider.

Tip!: Een vast e-mail adres kun je doormiddel van domeinnaam registratie ook regelen zonder dat je beschikt over een website.

Gerelateerd