Dit is hoe een domeinnaam kopen gaat

Een domeinnaam kopen zou je altijd moeten doen wanneer je jouw website serieus neemt. Wanneer je wilt dat bezoekers jouw website vaker bezoeken, komt een goede domeinnaam die bij de inhoud van de website past ook goed van pas.

Waar kun je een domeinnaam kopen en wat komt er kijken bij het kopen van een domeinnaam? Daar gaan we nu eens naar kijken.

Hosting en domeinnaam in één pakket

Wanneer je wilt dat je website via internet zichtbaar is moet je jouw website, zoals dat in vaktermen heet, laten hosten bij een hosting provider. Een hosting provider is een bedrijf dat zich bezig houdt met het verhuren van schijfruimte waarop particulieren en bedrijven hun website kunnen onderbrengen, zodat deze via internet te benaderen is en kan worden weergegeven in een webbrowser zoals bijvoorbeeld Google Chrome.

Voor het stuk schijfruimte waarop je website is ondergebracht en die via internet te benaderen is, betaal je een bedrag per maand, per kwartaal of per jaar, afhankelijk van wat de hosting provider aanbiedt.

Naast het aanbieden van schijfruimte voor je website bieden hosting providers je tevens de mogelijkheid om een domeinnaam te kopen die netjes verwijst naar het stukje schijfruimte waarop je website zich bevindt. Op deze manier wordt je website direct zichtbaar zodra je domeinnaam in Internet Explorer of een andere web browser wordt ingetypt.

nl, com of eu?

Zodra je je gaat verdiepen in het kopen van een domeinnaam, zul je er al snel achterkomen dat je moet kiezen uit een .nl domein, een .com domein of een .eu domein. Kort door de bocht kan gesteld worden dat .nl domein bedoeld is voor een Nederlandse website, een .com domein voor een internationale website en een ,eu domein voor een website die zich bevindt ergens in europa.

Maar er is nog een andere overweging die je moet maken. Namelijk, de gedachtegang van de gemiddelde internetgebruiker. De gemiddelde internetter is gewend dat een domeinnaam eindigt op .nl of .com.

Daarnaast is het bekend dat internetgebruikers of het algemeen slecht kijken en lezen. Wanneer ze je domeinnaam zien gaan ze er bijna als vanzelf vanuit dat het een .nl domein is. Zorg er dan in ieder geval ook altijd voor dat je voor je website een .nl domein koopt.

Het kopen van een domeinnaam is verder een eenvoudige procedure. Je verzint een passende domeinnaam voor je website en geeft deze naam door aan je hosting provider. Als de domeinnaam niet door iemand anders al is geregistreerd, is de domeinnaam voor jou. Na de betaling voor registratie van de domeinnaam aan de hosting provider te hebben voldaan, zal deze zorgen dat de domeinnaam naar je website wordt verwezen.

Naast het kopen van een .nl domeinnaam kun je er tevens voor kiezen ook de .com hieraan toe te voegen als deze nog vrij is. Dit is vaak verstandig om te doen als je een klinkende en makkelijk te onthouden naam verzint, die iemand anders ook wel graag zou kunnen willen hebben.

Wanneer iemand anders dan het .com domein zou kopen, wordt deze betrekkelijk gemakkelijk een concurrent van je op het internet. Door tevens de .com domeinnaam te kopen naast een .nl domeinnaam voorkom je onaangename verrassingen.

Gerelateerd