Hoe kies ik de juiste webhosting voor mijn website?

Als je jouw website aan de wereld wilt tonen, dan zul de website online moeten zetten. Want alleen dan kan hij op internet via met een webbrowser benaderd worden.

Een bedrijf dat ervoor kan zorgen dat jouw website op internet te zien is, heet een hosting bedrijf. In Nederland zijn er veel bedrijven die website hosting aanbieden. Zoveel zelfs dat je jezelf af zou kunnen vragen: Hoe kies ik nou de juiste webhosting voor mijn website?

Wat is hosting van een website?

Hosting in dit verband zou je wellicht het best kunnen vertalen als: presenteren. Het bedrijf dat de hosting van jouw website verzorgt, beschikt over speciale computers die jouw website als het ware presenteren in iemands webbrowser zodra deze persoon daarom vraagt. Bijvoorbeeld wanneer deze persoon jouw domeinnaam intypt in zijn of haar webbrowser.

Een andere naam voor een bedrijf dat zich in website hosting specialiseert wordt ook wel een hosting provider of webhost genoemd. En website hosting wordt vaak webhosting genoemd.

Een webhost beschikt over een aantal krachtige computers die als webserver zijn ingericht. Een webserver is kort door de bocht een computer waarmee via internet contact kan worden gezocht. Een computer ook die als belangrijkste taak heeft: het presenteren van webpagina’s aan degene die erom vragen.

Maar voordat je een website op internet kunt zien, moet deze vanzelfsprekend wel eerst op een webserver geplaatst worden.

Wanneer we iets op een webserver plaatsen, dan plaatsen we alle bestanden die samen de website vormen op de harde schijf van de webserver. Dit wordt in vaktermen de website online zetten genoemd.

Het plaatsen van bestanden op de harde schijf van een webserver komt overeen met het plaatsen van bestanden op de harde schijf van onze eigen computer. Het enige verschil is dat het plaatsen van bestanden op een webserver via internet gebeurt.

Wat is een hostingpakket

Het plaatsen van de bestanden, die samen jouw website vormen, op de webserver is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de website. Dus van jou.

Om websitebestanden op een webserver te kunnen plaatsen heb je een zogenaamd hostingpakket nodig. Hostingpakketten worden in allerlei soorten en maten aangeboden door de verschillende webhosts die Nederland rijk is.

Wat je in het kort krijgt als je een hostingpakket afneemt bij een webhost is: een afgeschermd en beveiligd stukje schijfruimte waar jij je website neer kunt zetten. En vanaf het moment dat jouw website op dat stukje schijfruimte bij een webhost staat, kan iedereen via internet je website bezoeken.

Bij de meeste hosting providers bestaat jouw hostingpakket overigens niet alleen uit een stukje schijfruimte op een webserver. Want om jouw website te kunnen bekijken is ook een domeinnaam nodig die naar jouw website verwijst.

Bij de meeste hostingpakketten wordt daarom tevens het registreren van een domeinnaam aangeboden.

Bovendien krijg je bij je hostingpakket tevens de mogelijkheid om een aantal e-mailadressen aan te maken met jouw domeinnaam. Bijvoorbeeld:info@jouwdomeinnaam.nl.

Wat is belangrijk bij hosting?

Wat belangrijk is bij hosting hangt grotendeels samen met wat je van plan bent met je website. Voor een website die min of meer dienst doet als visitekaartje, en die slechts beschrijft wie je bent en wat je doet, hoef je geen hoge eisen te stellen aan de hosting.

Een webhost die netjes de registratie van je domeinnaam op orde houdt en die zorgt dat je website meestentijds online is, is dan goed genoeg. Voor een tientje of 5 per jaar zou je in dit geval je website gehost moeten kunnen hebben.

Een heel ander verhaal wordt het wanneer je serieuze plannen hebt met je website. Want dan wil je de garantie dat jouw website 24/7 te bereiken is. En tevens wil je dat jouw website razendsnel laadt in de browser van je bezoeker.

Deze twee factoren zijn namelijk niet alleen belangrijk voor de bezoeker van je website, maar tevens punten die meewegen bij de rangschikking van je website in Google.

Daar wil je dan ook zeker geen risico mee nemen. Want als je succes met je website wilt hebben, dan is een hoge rangorde in de zoekresultaten van Google een absolute noodzaak.

Omdat je al tot dit punt gekomen bent bij het lezen van dit artikel, ga ik ervan uit dat jij serieuze plannen hebt met je website. Een paar euro per maand besparen op de hostingkosten van je website is dan ook geen optie.

Want dat is waar we over praten als we goedkope hosting die wel eens wat te wensen over zou kunnen laten vergelijken met een top webhost die alles uitstekend voor elkaar heeft.

Raadzaam is dan ook om ervan uit te gaan dat goede website hosting je ongeveer 10 Euro per maand zal gaan kosten. Sprake van goede website hosting is er wanneer:

  • Je voldoende schijfruimte ter beschikking hebt.
  • Je onbeperkt dataverkeer hebt.
  • Je voldoende e-mailboxen aan kunt maken.
  • PHP ondersteund wordt.
  • MySQL databases gebruikt kunnen worden.
  • Scripts zoals Javascript ondersteund worden.
  • SSL voor je domeinnaam gratis is.
  • Je website minimaal dagelijks geback-upt wordt.
  • Een webhost een klantenservice met kundige medewerkers heeft die ook telefonisch bereikbaar zijn.

Schijfruimte

Als je website bestaat uit webpagina’s waarvan je zelf de HTML-code geschreven hebt, dan heb je aan 10 GB schijfruimte meestal meer dan genoeg.

Wanneer je echter besluit om Wordpress of een ander CMS te gebruiken voor het maken van je website, dan zul je meer schijfruimte nodig hebben. Maar ook dan kom je met 10 GB aan schijfruimte nog steeds een heel eind.

Schijfruimte wordt eigenlijk pas een issue wanneer je veel foto’s gebruikt op je website, of een webshop begint en veel productfoto’s wilt gebruiken.

Bij een hostingpakket dat je een tientje per maand kost, is 25 GB aan schijfruimte geen uitzondering en is dus veelal voldoende.

Dataverkeer

Onder dataverkeer wordt verstaan het aantal Megabytes dat er over internet verzonden moeten worden om een pagina van jouw website zichtbaar te maken in de webbrowser van een bezoeker van je website.

Het zal je niet verbazen dat hierbij het meeste aan dataverkeer gegeneerd wordt door de plaatjes die op je webpagina’s staan.

Dus ook voor dataverkeer geldt: hoe meer plaatjes je gebruikt op je website, hoe meer dataverkeer je website genereert.

Uiteraard speelt ook het aantal bezoekers mee die jouw website maandelijks trekt. Bij 10.000 bezoekers per maand zul je nog niet zo snel tegen een limiet aanlopen waar het dataverkeer betreft. Maar bij 100.000 bezoekers en meer per maand, zul je er blij mee zijn wanneer het dataverkeer dat jouw website mag genereren onbeperkt is.

e-mailboxen

Wanneer je serieuze plannen hebt met je website, dan hoort daar ook een stukje professionaliteit bij. Onder andere een e-mailadres gebruiken waarbij de domeinnaam van je website onderdeel uitmaakt van het e-mailadres geeft je dat stukje professionaliteit.

Daarom zou je op zijn minst het e-mailadres info@jouwdomeinnaam.nl moeten willen hebben.

PHP, MySQL en Javascript

PHP is een programmeertaal, die bedoeld is om dynamische webpagina’s mee te genereren. MySQL is een managementsysteem voor databases. De combinatie PHP en MySQL wordt voor een breed scala aan internettoepassingen gebruikt. Onder andere voor Wordpress, ’s werelds meest populaire blogsoftware die ook in Nederland grote populariteit geniet.

Ook Javascript wordt enorm veel gebruikt bij allerhande webtoepassingen.

SSL

SSL is de afkorting voor Secure Sockets Layer en verzorgt een versleutelde verbinding tussen twee computers.

Zodra een bezoeker jouw website opvraagt in de webbrowser op zijn pc, dan is er sprake van een verbinding tussen de pc van je bezoeker en de webserver waar jouw website op staat. Via die verbinding wordt allerlei data verzonden die onderschept zou kunnen worden door kwaadwillenden.

Door de data die over die verbinding verzonden wordt te versleutelen wordt dit onderscheppen door kwaadwillenden zinloos gemaakt.

Dat jouw website beveiligd is met SSL is vooral van belang wanneer een bezoeker gegevens van zichzelf met jou deelt via jouw website. Bijvoorbeeld wanneer een bezoeker:

  • Contact met jou opneemt via een formulier op de website.
  • Zich inschrijft voor jouw nieuwsbrief.
  • Iets koopt wat jij aanbiedt op jouw website.

Back-ups

Wanneer jij zelf iedere pagina op jouw website handmatig maakt met HTML, dan heb je al een kopie van je website. Een kopie die staat op de pc waarop je jouw website hebt gemaakt. Daarmee is je website in wezen al geback-upt.

Het wordt ingewikkelder wanneer jij jouw website maakt in bijvoorbeeld Wordpress. Want in Wordpress zal je allerlei instellingen gaan maken speciaal voor jouw website. Wellicht zul je ook de nodige uitbreidingen willen installeren. En een thema dat past bij wat je met je website wilt vertellen, mag uiteraard ook niet ontbreken.

Al die dingen zijn overigens wel te vervangen wanneer er onverhoopt iets mis zou gaan. Maar dat zal niet gelden voor de artikelen en alle andere informatie die je voor je website schrijft.

Dat maakt een goede back-up hebben van je website dan ook van levensbelang.

Klantenservice

Soms kan de klantenservice van jouw webhost zijn of haar gewicht in goud waard zijn voor je. Want er kunnen nu eenmaal dingen gebeuren met je website die je zelf niet kunt oplossen. Simpelweg omdat je niet over de juiste kennis en kunde beschikt.

Wanneer er iets gebeurt met je website waardoor mensen je website niet kunnen bezoeken, dan wil je dat probleem uiteraard zo snel mogelijk opgelost hebben.

En dat kan eigenlijk alleen wanneer je webhost een klantenservice heeft die je telefonisch kunt bereiken.

Dit is het meest volledige antwoord wat ik kan geven op de vraag: “Hoe kies ik de juiste website hosting voor mijn website?”. Een antwoord dat gebaseerd is de persoonlijke ervaring die ik in 20 jaar heb opgedaan met het onderhouden en bouwen van websites.

Daarmee zouden er dus best dingen kunnen zijn die ik niet genoemd hebt omdat ik er geen ervaring mee heb of het bestaan er zelfs niet van ken.

Maar de webhost die ik je op grond van mijn ervaringen kan aanraden als je net begint met het bouwen van websites is Alphamega Hosting. Zij hosten mijn oudste website al ruim 15 jaar naar volle tevredenheid. En hun klantenservice is uitermate kundig, vriendelijk en behulpzaam. Bovendien leggen ze alles waar je als beginnende website-eigenaar tegen aan kan lopen uitstekend uit.

Gerelateerd