Wat is CSS oftewel wat zijn Cascading Style Sheets

Wat is CSS? Css staat voor Cascading Style Sheets. Waarschijnlijk zegt u dat nog helemaal niets. Wanneer ik u vertel dat CSS bedoelt is voor het opmaken van HTML-pagina's oftewel uw website zal het één en het ander u wellicht al iets duidelijker worden.

Het is niet langer nodig en zelfs niet eens aan te raden nog langer de opmaak van uw website op te nemen in de HTML-code van de webpagina's. Met CSS kunt u de opmaak en vormgeving van uw website vanuit één bestand regelen. Dit scheelt niet alleen tijd bij het maken van de website. Omdat u minder code nodig heeft in uw webpagina's, zal uw website ook nog eens sneller laden wanneer deze bezocht wordt.

De voordelen van CSS gebruiken

Zoals gezegd kunt u doormiddel van CSS de opmaak en vormgeving vanuit één bestand regelen voor de hele website. Dit betekent dat u vanuit een style sheet niet alleen bijvoorbeeld de kleur en het lettertype van de tekst kunt bepalen, maar de vormgeving, opmaak en presentatie van de totale website. Kortom, de code nodig voor het design van de website kan volledig gescheiden worden van de HTML-code.

Maar er zitten nog meer voordelen aan het gebruiken van CSS:

  • Doormiddel van CSS kan het design van de pagina en plaatsing van de pagina elementen tot op de pixel nauwkeurig worden uitgevoerd. Iets wat webdesigners zeker zal aanspreken.
  • Doordat alle code voor het vormgeven van de website ondergebracht zijn in één bestand, hoeven alleen maar veranderingen te worden aangebracht in dat bestand om een wijziging in de vormgeving voor de hele website door te voeren. Dit scheelt niet alleen veel tijd, maar verkleind tevens de kans op het maken van fouten.
  • CSS style sheets worden door alle webbrowsers uitstekend ondersteund. Misschien inmiddels zelfs al beter dan de ouderwetse methode van opmaak in de HTML-code zelf.
  • Door het toepassen van Cascading Style Sheets is het heel eenvoudig alle pagina's van de website er precies hetzelfde uit te laten zien. Iets dat als erg aangenaam zal worden ervaren door de bezoekers van uw website.
  • Wanneer de code voor vormgeving van de website ondergebracht wordt in een style sheet, is niet alleen voor u de HTML-code van u website beter leesbaar en begrijpbaar, maar ook voor de zoekmachines. Overzichtelijke code wordt ook door de zoekmachines zeer gewaardeerd en zullen zeker leiden tot betere resultaten in de zoekmachine.

Meer leren over CSS

Misschien heeft u na het lezen van dit artikel nog steeds geen goed idee van het nut van style sheets gebruiken of over hoe het nu precies werkt. Net als met veel computergerelateerde zaken, zou u er gewoon mee aan het werk moeten gaan en CSS aan het werk moeten zien. Pas dan realiseert u zich hoe makkelijk het werken met CSS is en hoeveel eenvoudiger het vormgeven van websites wordt.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van CSS komt u er eigenlijk niet onderuit om tijd te investeren in het leren schrijven van code voor style sheets. Over Cascading Style Sheets is een hoop te vinden op internet. Uiteraard zijn over CSS ook boeken geschreven.

Echte aanraders op het gebied van CSS zijn de boeken van: Eric Meyer on CSS van auteur en CSS specialist Eric Meyer en Webdesign met webstandaarden van Jeffrey Zeldman. Het antwoord op de vraag: Was is CSS is dan ook, ga er mee aan de slag en ontdek de zowat eindeloze mogelijkheden van Cascading Style Sheets voor het vormgeven van uw website.

Gerelateerd