Hoe zet ik mijn website online?

Wanneer u een website gemaakt hebt en er tevreden over bent reist vanzelf de vraag:"Hoe zet ik mijn website online?" Net als zoveel dingen die u doet met de computer is het heel eenvoudig als u er eenmaal achter bent hoe.

Om uw website op internet te tonen hebt u de beschikking nodig over een computer die via internet met een webbrowser te benaderen is. Zodat uw website ook daadwerkelijk kan worden getoond aan de wereld. Een computer die via internet te benaderen is met webbrowser wordt een webserver genoemd. En zodra een website zich op een webserver bevindt, dan is de website online.

Uiteraard hebt u voor uw website geen hele computer nodig om de website online te zetten. Eťn computer is in staat een groot aantal websites te herbergen en op internet te tonen wanneer daarom gevraagd wordt. Alles wat u dan ook nodig heeft om uw website online te kunnen laten zien is een stuk schijfruimte op een webserver om uw website op onder te brengen.

Hosting, het zichtbaar maken van uw website op internet

Bedrijven die simpel gezegd harde schijfruimte verhuren zodat uw website zichtbaar wordt op internet, worden hosting providers genoemd. Een hosting provider beschikt vaak over een groot aantal webservers die via snelle verbinding met internet verbonden zijn, zodat ook uw website online en zonder vertragingen voor de wereld zichtbaar is.

Dat uw website via een hosting provider bekeken kan worden op het internet is natuurlijk prachtig. Maar eigenlijk weinig zinvol wanneer uw website niet gevonden kan worden. Zonder maatregelen is uw website op internet alleen maar te vinden onder een nummer, het zogenaamde IP-adres. Een nummer dat bestaat uit een dermate groot aantal cijfers dat niet veel mensen in staat zullen zijn dit te onthouden.

Een goede domeinnaam voor een betere vindbaarheid op internet

Mensen zijn beter in staat een naam te onthouden dan een nummer. Vandaar dat ooit is verzonnen aan elk nummer waaronder een website op het internet bekend is, een naamkaartje te hangen. Een naamkaartje dat we domeinnaam noemen en eruit ziet als www.naamvanuwwebsite.nl.

Het voorvoegsel www geeft aan dat de website is ondergebracht op het World Wide Web en het achtervoegsel .nl geeft aan dat het hier een Nederlandse website betreft. Een naam voor uw website kunt u uiteraard zelf verzinnen.

Echter, elke domeinnaam moet uniek zijn. Dit kan betekenen dat de door u verzonnen naam voor uw website al eerder door iemand anders verzonnen en in gebruik genomen is. In dergelijke gevallen zult u dan een andere naam voor uw website moeten verzinnen.

Het is dan ook verstandig na te denken over meerdere mogelijke namen voor uw website. Controleren of de door u verzonnen domeinnaam nog beschikbaar is, het vastleggen van de domeinnaam en het in gebruik nemen ervan kan ook door een hosting provider verzorgt worden.

Uw website op internet, ofwel online, zetten

Hosting van uw website is geregeld en u hebt een domeinnaam aangevraagd, vastgelegd en aan uw website laten koppelen. Hoog tijd om uw website op internet te zetten. Uw website op internet zetten is eigenlijk niets anders dan het kopiŽren van de bestanden waaruit de website bestaat, naar het stukje schijfruimte op de webserver dat u van uw hosting provider huurt. Een dergelijke kopieeractie verloopt via het internet en is dan ook niet even vanuit Windows Verkenner te regelen.

Om de bestanden waaruit uw website bestaat naar een webserver te kopiŽren, hebt u een FTP-programma nodig. FTP betekent File Transfer Protocol oftewel Bestandsoverdracht protocol. Via een dergelijk programma, dat via dat protocol werkt, is het mogelijk verbinding te maken met een webserver en bestanden naar een webserver te kopiŽren.
Een eenvoudig te gebruiken en gratis te downloaden FTP-programma is Filezilla.

Samenvattend kan als antwoord op de vraag: "Hoe zet ik mijn website online?" dan ook gezegd worden:

  • Huur schijfruimte op een webserver bij een hosting provider
  • Verzin een domeinnaam, vraag 'm aan en laat deze vastleggen en koppelen aan uw website door uw hosting provider
  • Download en installeer het FTP-programma Filezilla op uw computer en kopieer de bestanden waaruit uw website bestaan naar de webserver

Gerelateerd