Hoe verzin ik een goede domeinnaam?

Als je serieus bezig bent met je website, dan zal jou deze vraag wellicht bekend voorkomen: "Hoe verzin ik een goede domeinnaam?". En terecht dat jij jezelf deze vraag stelt. Want een goede domeinnaam hebben kan best belangrijk zijn.

Want begin je een webwinkel, dan is een goede en pakkende domeinnaam bijzonder belangrijk. Maar wanneer je geld wilt verdienen op het web met het geven van informatie, dan kun je soms wegkomen met een minder goede domeinnaam.

Wanneer kom je weg met een minder goede domeinnaam?

Zonder domeinnaam kun je nooit. Maar wanneer je informatie geeft en verkoopt op het internet, dan zullen er in verhouding minder bezoekers rechtstreeks via jouw domeinnaam op je website komen.

Ook jij zult waarschijnlijk gezocht hebben in Google op: 'Hoe verzin ik een goede domeinnaam', of iets van die strekking. Om vervolgens te klikken op een van de zoekresultaten die Google gaf.

Pas daarna zul je er wellicht achtergekomen zijn dat je op een website bent terechtgekomen die de naam Webwijsheid draagt.

En op precies dezelfde manier komen veruit de meeste bezoekers terecht op deze website. Bezoekers die misschien pas bij herhaald bezoek, de domeinnaam van de website zullen gebruiken om naar deze website te gaan.

Dus nogmaals, bij een website die vooral bedoeld is om bezoekers te informeren, kun je wegkomen met een domeinnaam die minder pakkend is en die minder makkelijk te onthouden is.

Een domeinnaam verzinnen voor je website, die weergeeft waar jij het over hebt op de website, is uiteraard altijd een slim idee. Want daarmee stel je de bezoekers van jouw website in de gelegenheid om snel te ontdekken waar de website over gaat.

Maar een domeinnaam die van de eerste tot de laatste letter verzonnen is, en die je met niets in verband kunt brengen, is tevens een optie.

Bij een domeinnaam zoals bijvoorbeeld loepolepo.nl, zal het lezen van de domeinnaam absoluut geen associatie oproepen met wat voor een product, dienst of onderwerp dan ook.

Een website waaraan de domeinnaam loepolepo.nl is gekoppeld, zou dan ook over ieder onderwerp kunnen gaan dat je maar verzinnen kan.

Echter, zou de domeinnaam desnorvanomecor.nl geweest zijn, dan zou je kunnen verwachten dat de website gaat over snorren. Over het hebben van een snor, het onderhouden van een snor en het modelleren van een snor.

Wat maakt een domeinnaam goed?

Nogmaals, ga jij informatie delen op het web en informatie verkopen via het web, dan is een goede domeinnaam wenselijk, maar niet van levensbelang.

Ga jij daarentegen een webwinkel beginnen of gebruik je jouw website om je bedrijf te promoten, of een product of een dienst, dan kun je eigenlijk niet zonder goede domeinnaam. Omdat in de meeste gevallen het enige waaronder je bekend bent op het internet, je domeinnaam zal zijn.

En dus zal je een domeinnaam moeten proberen te verzinnen:

  1. Die kort en krachtig is.
  2. Die makkelijk te onthouden is.
  3. Die makkelijk te spellen is.
  4. Die eenvoudig uit te spreken is.
  5. Die niet verward kan worden met de naam van een concurrent.
  6. Die de bezoeker direct vertelt wat hij of zij kan verwachten.
  7. Samenvat waar je website over gaat.
  8. Past bij het product of de dienst die je aanbiedt op het web.

Een domeinnaam moet, zoals je ziet, aan nogal wat voorwaarden voldoen om het een goede domeinnaam te maken.

Pakken we de domeinnaam: desnorvanomecor.nl er nog even bij als voorbeeld, dan zien we dat deze domeinnaam kort genoeg is om deze te kunnen onthouden. Maar tevens makkelijk te onthouden is doordat 'snor' en 'ome Cor' rijmen.

Ook vertelt de domeinnaam direct wat de bezoeker kan verwachten en waar de website over gaat. Daarnaast is de domeinnaam eenvoudig uit te spreken. Want hij bestaat volledig uit makkelijke Nederlandse woorden en een typisch Nederlandse naam.

Waar deze domeinnaam echter een klein beetje de mist in gaat is met het uitspreken en met de spelling. Want 'ome' klinkt weliswaar leuker dan 'oom', maar beide woorden zijn goed, klinken bijna hetzelfde en passen in de domeinnaam zonder dat de betekenis daardoor zal veranderen.

Dat kan een vergissing met zich meebrengen, waardoor iemand 'desnorvanoomcor.nl' gehoord en onthouden zou kunnen hebben in plaats van 'desnorvanomecor.nl'. Wat tot gevolg gaat hebben dat deze persoon niet op de website 'de snorvanomecor.nl' terecht gaat komen.

En wat tevens belangrijk is, is dat je website een domeinnaam krijgt die eindigt op .nl.

Omdat wij Nederlanders er nu eenmaal aan gewend zijn dat een domeinnaam eindigt op .nl. Eindigt je website niet op .nl, dan zal een bezoeker hoogstwaarschijnlijk niet op jouw website terechtkomen.

Mensen zijn ongeduldig wanneer ze internetten. Dat betekent onder meer dat ze gelijk willen vinden wat ze zoeken. En weinig moeite zullen doen om verder te zoeken. Want doorgaans zijn er voldoende andere websites die hetzelfde of iets vergelijkbaars leveren.

Dat betekent dat je zonder een domeinnaam die eindigt op .nl, wel eens heel veel bezoek mis zou kunnen lopen.

"Hoe verzin ik een goede domeinnaam?" is absoluut een terechte vraag wanneer je met een website begint. Want een goede domeinnaam verzinnen is doorgaans niet eenvoudig. Temeer omdat iemand anders je al voor geweest zou kunnen zijn.

En wanneer een domeinnaam geregistreerd is, dan kun je 'm niet nogmaals registreren.

Dat betekent dat je misschien wel veel meer dan één domeinnaam moet zien te verzinnen. Neem daarom dan ook vooral ruim de tijd voor het verzinnen van een domeinnaam. En gebruik alleen een domeinnaam waar je 100 procent tevreden mee bent. Want later de domeinnaam van je website veranderen mag dan wel mogelijk zijn, maar makkelijk is het absoluut niet.

Gerelateerd