Hoe maak je een website en dat helemaal gratis?
Soms willen we een website eigenlijk gewoon het liefst gratis. Bijvoorbeeld voor de club, team of een vereniging. Of voor een project op school of tijdens de studie. Maar de vraag is: Hoe maak je een website die helemaal gratis is?
Wanneer je op internet gaat zoeken naar mogelijkheden om een gratis website te maken, dan kom je van alles tegen. Goeie dingen, maar uiteraard ook slechte. En tevens diensten waar je een website gratis kunt maken, maar waar je, zodra je 'm af hebt, toch moet gaan betalen om je website te behouden.
Gratis een website maken met Weebly
Ook komen we veel gratis diensten tegen die op zich een prima gratis product leveren, maar niet in het Nederlands. En dat kan toch nog wel eens lastig zijn: iets nieuws moeten leren in een andere taal. Of we komen diensten tegen waarbij het aantal pagina's dat je mag maken voor je website, zeer beperkt is.
Een van de gunstige uitzonderingen daarop is de webdienst Weebly. Via Weebly.com is het mogelijk om binnen enkele minuten een website online te hebben staan. Na het opgeven van je naam, e-mailadres en het aanmaken van een wachtwoord, word je automatisch naar de Weebly editor geleid. Via een handig menu bovenin het scherm, kun je eenvoudig allerlei elementen toevoegen aan de webpagina's die maakt.
Zodra je klaar bent met het maken van je webpagina of website, kun je de website heel eenvoudig online zetten met een druk op de knop Publiceren bovenin het venster. Het resultaat van wat je gemaakt hebt is vervolgens direct te zien.
Noteer het webadres dat je van Weebly hebt gekregen, zodat je dat naar iedereen kan sturen die je de website wilt laten zien. Het snelle voorbeeld dat we voor dit artikel met Weebly hebben gemaakt, staat bijvoorbeeld op het webadres: http://gratiseenwebsitemaken.weebly.com/.
Gratis bij Google een website maken
Wanneer je een Google account hebt, oftewel gebruik maakt van Gmail van Google, dan kun je via Google Sites ook heel eenvoudig een website maken. Hiervoor ga je naar: https://sites.google.com. Je geeft vervolgens je Gmail-adres en wachtwoord op en je kunt direct aan de slag.
Op het eerste oog lijkt het erop dat via Google Sites iets moois maken lastiger is dan met Weebly. Maar ook met Google Sites is het met een beetje tijd en toewijding absoluut mogelijk om iet moois te maken.
Met Google sites is het zelfs mogelijk om meerdere websites te maken over verschillende onderwerpen.
Gratis websites en hun beperkingen
Webdiensten die het gratis maken van een website aanbieden leggen je zo hun beperkingen op. Zo kan het zijn dat je maar een beperkt aantal pagina's kunt maken. Of maar een beperkte hoeveelheid foto's kunt publiceren. Tevens ben je beperkt in de mogelijkheden waarin je de vormgeving van je website kunt bepalen.
Bovendien beschik je niet over een eigen domeinnaam. Zowel Google Sites als Weebly geven je overigens wel de mogelijkheid om een eigen domeinnaam te kopen of een eigen domeinnaam te koppelen aan je gratis website.
Wil je dat niet, dan krijg van zowel Google als Weebly een webadres toegewezen. Maar iets als: https://sites.google.com/site/jeeigennaam/ is nu niet direct een makkelijk te onthouden webadres.
Prima toepassingsmogelijkheden voor een gratis website zijn zoals gezegd: clubs, teams en verenigingen. En ook voor school en studie kom je prima weg met een gratis website. Tevens kan het maken van een gratis website leuk zijn voor bijvoorbeeld een trouwerij. Of om in te zetten tijdens andere feestelijkheden om mensen op de hoogte te houden van wat er gebeurt.
Voor bedrijfsmatige toepassingen is een gratis website minder geschikt. De mogelijkheden ervan zijn over het algemeen te beperkt om een website die bedrijfsmatig wordt ingezet, de professionaliteit te laten uitstralen de een website voor een bedrijf hard nodig heeft.
Hoe maak je gratis een website? Het antwoord hierop zal inmiddels duidelijk zijn. Nu rest alleen nog het daadwerkelijk maken van je gratis website.