Hoe kan ik een eigen website maken en het liefst gratis?

Voor het maken van een eigen website heb je diverse mogelijkheden. Waaronder mogelijkheden die gratis zijn. Het is echter slim om van te voren voor jezelf goed duidelijk te hebben wat het doel is van het maken van een eigen website.

Want wanneer je iets op het internet wilt publiceren over je hobby of een liefhebberij, waarbij het je niet echt boeit of mensen je website bezoeken of niet, dan is een gratis website een optie. Wil je echter serieuzer aan de slag en wil je wel degelijk dat je website bezocht wordt, dan is het raadzaam de gratis website uit je hoofd te zetten.

Waarom je geen gratis website zou moeten willen maken

Er zijn verschillende diensten op internet die je de mogelijkheid bieden om een eigen website te maken, die gerust kinderlijk eenvoudig genoemd mogen worden en veelal ook nog gratis zijn. Nogmaals, wanneer je een website wilt maken en je hebt geen ambitieuze plannen met een website, maar je vindt het gewoon leuk om een eigen website te hebben, dan is dit een prima oplossing.

Hetzelfde geldt voor het maken van eigen blog bij Blogger of Wordpress. Via deze online blog services kun je binnen enkele minuten beschikken over een eigen gratis blog.

Een nadeel van diensten die gratis het maken van een eenvoudige website aanbieden is echter, dat je doorgaans zeer beperkt bent in de mogelijkheden.

En van Blogger en Wordpress is bekend dat je maar slechts beperkt de ruimte hebt om plaatjes die je voor uw blog wilt gebruiken op te slaan.

Kortom, wanneer je iets serieuzers van plan bent met een website, zul je wellicht al snel tegen de beperking van een gratis website maken aanlopen.

En waarom zou je voor gratis kiezen als je voor slechts enkele euro's tot slechts enkele tientjes per maand de beschikking kunt hebben over een eigen stukje webserver, inclusief domeinnaam, waarop je in wezen kunt doen en laten wat je wilt?

De voor -en nadelen van een meer professionele aanpak

Het grootste voordeel van een professionele aanpak is, dat je alle vrijheid hebt om te doen wat je nodig acht. Want dat is waar je voor betaalt bij een professionele webhost, waar je een stukje professionele webserver huurt.

Echter, om jouw website via een professionele webhost zichtbaar te krijgen op het internet, heb je wel enige kennis nodig van verschillende zaken, zoals:

  • Je moet weten hoe je een website maakt
  • Je moet weten hoe je jouw website vervolgens op een webserver zet
  • Daarvoor heb je enige kennis nodig van in ieder geval bestandsbeheer met Windows Verkenner
  • Je moet weten hoe je een domeinnaam registreert
  • Je moet weten hoe je grafische afbeeldingen en foto's geschikt maakt voor internet
  • En ook niet onbelangrijk om te weten is, wat de bezoekers van je website verwachten van je website

Om het zo goedkoop mogelijk te houden kunt je ervoor kiezen om alles wat met het maken van een website en het publiceren op internet te maken heeft te leren en zelf onder de knie te krijgen.

Maar dat kan een tijdrovende aangelegenheid zijn. En iets wat je eigenlijk alleen moet willen wanneer je echt geïnteresseerd bent in alles wat bij het maken van een eigen website komt kijken.

Want proberen zelf een website te maken, puur om kosten te besparen is doorgaans geen goed plan. Mensen accepteren tegenwoordig namelijk geen website meer die geen professionele uitstraling heeft, wanneer je deze professioneel inzet. Bijvoorbeeld voor een bedrijf of om iets via internet te verkopen.

En voordat je in staat bent om zelf een goed werkende en professioneel uitziende website te maken, heb je al heel wat uurtjes moeten steken in het leren en het proberen van allerlei dingen die te maken hebben met websites maken.

Ergens in het midden tussen alles zelf doen en het maken van een website uitbesteden aan een professionele websitebouwer ligt het werken met een website template, die je zelf zo bewerkt dat deze geschikt wordt om te dienen als ontwerp van je website.

Een slimme oplossing omdat je daarmee in staat bent een professioneel ogende website te maken zonder verstand te hoeven hebben van vormgeving en opmaak. Wel heb je doorgaans gedegen kennis nodig van websites maken met HTML en CSS, om goed gebruik te kunnen maken van een website template.

Je ziet, er zijn mogelijkheden genoeg om een eigen website te maken. En soms nog gratis ook. Het is echter aan jou om te bepalen wat de beste oplossing voor je is.

Gerelateerd