Hoe zorg ik dat mijn website gevonden wordt?

Al het werk aan je website is voor niks geweest als je website niet gevonden wordt. Dus is het zaak dat je Google een handje helpt om je website zo snel mogelijk te vinden.

Een website die net op internet staat, zal niet direct door Google gevonden worden. Maar ook bij een website die al een tijdje op het internet staat, is het niet vanzelfsprekend hij vindbaar is. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om Google een handje te helpen.

Waarom is mijn website niet vindbaar in Google?

Voordat ik aandacht kan besteden aan waarom een website niet vindbaar is in Google, moet ik je eerst uitleggen wat een website precies is. Een website is een verzameling webpagina’s die valt onder een bepaalde domeinnaam.

Als we mijn website als voorbeeld nemen dan is webwijsheid.nl de naam van de website die valt onder de gelijknamige domeinnaam. De webpagina waarop je je nu bevindt is onderdeel van deze website.

Wanneer we www.webwijsheid.nl intypen in de adresbalk van onze webbrowser dan zal de homepagina van de website, ofwel index.html, worden getoond. Maar zelfs de homepagina van de website is niets anders dan een webpagina die onderdeel uitmaakt van de verzameling webpagina’s die samen de website webwijsheid.nl vormen.

Het is belangrijk dat je dit weet omdat ook Google jouw website beschouwt als een verzameling pagina’s. Dat betekent dat niet jouw website als geheel door Google wordt geïndexeerd, maar elke pagina waaruit jouw website bestaat afzonderlijk.

Dit zou bijvoorbeeld zomaar tot de vreemde situatie kunnen leiden waarbij één bepaalde pagina van jouw website wel vindbaar is in Google, terwijl de homepagina nog helemaal niet vindbaar is. Terwijl je dat wel zou verwachten.

Echter, dat pagina’s van je website niet vindbaar zijn in Google betekent niet persé dat je website nog helemaal niet geïndexeerd is door Google. Het kan namelijk zomaar zijn dat jouw website al wel voorkomt in de index van Google, maar niet ergens in de buurt van de eerste drie pagina’s met zoekresultaten.

Gelukkig kent Google een commando waarmee je heel snel kunt zien welke webpagina’s van je website geïndexeerd zijn door Google.

Open hiertoe Google in je webbrowser en typ het volgende commando in: site:jedomeinnaam.

In de onderstaande afbeelding heb ik mijn website webwijsheid.nl als voorbeeld genomen. Je kunt zien dat Google netjes een lijst weergeeft van alle pagina’s van webwijsheid.nl die geïndexeerd zijn.

Wanneer je iets dergelijks zoals in de voorbeeldafbeelding niet te zien krijgt, dan is jouw website nog niet geïndexeerd. En zul je Google een handje moeten gaan helpen om je website te vinden.

Google een handje helpen begint bij ervoor te zorgen dat je website voldoet aan de richtlijnen die Google heeft opgesteld voor websites en website-eigenaren. Als jouw website netjes aan deze richtlijnen voldoet gaat jouw website op termijn zonder meer goed gevonden worden in Google.

Maar wanneer dat niet het geval is, dan zal je website aanzienlijk minder goed vindbaar zijn in Google of wellicht helemaal niet.

Wat zorgt ervoor dat Google mijn website vindt?

Iedere webpagina die in Google’s zoekindex is opgenomen is ooit opgemerkt door een Googlebot terwijl deze het internet aan het afstruinen was naar nieuwe -of gewijzigde webpagina’s. Dat zoeken naar nieuwe -of gewijzigde webpagina’s op het internet door Googlebots stopt nooit.

Dit houdt tevens in dat wanneer een pagina van jouw website eenmaal opgenomen is in de index van Google, de Googlebot deze pagina altijd weer zal weten te vinden.

Echter, nieuwe webpagina’s kunnen alleen gevonden worden door een Googlebot wanneer er vanaf een webpagina naar gelinkt wordt die reeds in de zoekindex van Google is opgenomen.

Dit betekent dat als jij jouw nieuwe website met jouw nieuwe domeinnaam op internet zet, er nog geen één webpagina op het internet linkt naar jouw nieuwe website. En dus zal je website niet gevonden voordat er ergens op een reeds geïndexeerde webpagina een link naar jouw website staat.

Daarmee reist de vraag: “hoe kan ik ervoor zorgen dat Google mijn website vindt?”

Google heeft een speciale webpagina waar jij je website bij Google aanmelden kan. Hiermee help je Google een handje om je website te vinden. Als je jouw website tenminste op de juiste manier bij Google aanmeldt.

Het aanmelden van je website bij Google doe je op de volgende manier:

  1. Open je webbrowser en surf naar deze pagina: https://www.google.nl/intl/nl/add_url.html
  2. Voer in het invulveld URL de volledige URL van je website in. Dus inclusief http(s):// en www gevolgd door je domeinnaam.
  3. Klik vervolgens op de knop Voeg URL toe.

Je voorkomt heel eenvoudig dat je je webadres fout invult door:

  1. Je website te openen en je homepagina te laten tonen.
  2. Klik in de adresbalk van je webbrowser. Druk vervolgens de toetscombinatie Ctrl+A. Hiermee geef je opdracht om alles wat in de adresbalk van je webbrowser staat te kopiëren.
  3. Ga naar de pagina van Google waar je je website kunt aanmelden.
  4. Klik in het invoerveld URL en druk op de toetscombinatie Ctrl+V. Hiermee wordt je volledige URL in het invoervak gekopieerd.
  5. Klik vervolgens op de knop Voeg URL toe.

Zoals je kunt zien kun je naast je URL tevens een omschrijving van je website opgeven. Maar dit is geen verplichting.

Om ervoor te zorgen dat Google je website kan vinden, hoef je alleen het webadres van je homepage op te geven zoals je zojuist gedaan hebt. Op de homepage zullen ongetwijfeld links staan die verwijzen naar andere pagina’s van je website.

Bij het maken van een website zorg je er vanzelfsprekend voor dat naar elke pagina op je website in ieder geval één keer verwezen wordt met een link. Alleen dan zal Google alle webpagina’s waaruit je website bestaat kunnen vinden.

Hoe lang duurt het voordat een website via Google te vinden is?

Als je je website bij Google aan hebt moeten melden omdat je website nog niet door Google geïndexeerd was, dan kan er zomaar nog een aantal weken overheen gaan voordat je website geïndexeerd is. Daarom alleen al is het raadzaam om je website direct aan te melden bij Google zodra hij voor het eerst online gaat.

Zodra je website geïndexeerd is, dan wil dat alleen maar zeggen dat je website bekend is bij Google en dat je website ergens in de zoekresultaten getoond wordt zodra iemand een zoekopdracht intypt die betrekking heeft op waar jouw website over gaat.

Maar dat betekent niet dat je website dan ook op zo’n plek in de zoekresultaten vermeld wordt dat je website ook echt gevonden wordt.

Het zoekwoord waar je website doorgaans als eerste op gevonden wordt is je domeinnaam. Van een goedgekozen domeinnaam voor je website heb je dan voor het eerst voordeel.

Maar ook dat kan zomaar maanden duren. Dit betekent dat wanneer je een nieuwe website hebt, je vooral even geduld moet hebben. Want als jouw website goed in elkaar steekt en je hebt je netjes gehouden aan de richtlijnen van Google, dan word je vanzelf goed gevonden in Google.

Het antwoord op de vraag: “Hoe zorg ik dat mijn website gevonden wordt?” kunnen we dan ook als volgt samenvatten. Maak om te beginnen een kwalitatief goede website die zowel voor je bezoeker als voor Google goed in elkaar steekt.

Wanneer je dan vervolgens je website direct bij Google aanmeldt zodra je ‘m voor de eerste keer online zet, dan wordt je website automatisch door Google geïndexeerd en wordt je website na verloop van tijd vanzelf goed gevonden in Google.