Welke webdesign software kan ik het best gebruiken?

Webdesign, een website maken, daar heb je webdesign software voor nodig, toch? Je kunt er inderdaad voor kiezen om voor het maken van een website, webdesign software te gebruiken. Maar het hoeft niet.

Want wist jij dat iedere website zelfs gemaakt kan worden in Kladblok, dat super eenvoudige programma om tekstbestanden mee te maken en dat standaard in iedere denkbare versie van Windows zit?

Kladblok gebruiken als webdesign software

Dus je kunt je terecht afvragen:"Welke webdesign software kan ik het best gebruiken?"

Hoe wil jij websites maken?

Nu is het wel zo dat je over een hele behoorlijke kennis van HTML moet beschikken om een volledige website te kunnen maken in Kladblok.

Dat is dan ook het eerste wat je jezelf moet afvragen, voordat je een keuze gaat maken welke webdesign software je wilt gaan gebruiken: "Wil ik HTML leren?"

Want je hoeft niet perse kennis van HTML te hebben om een website te kunnen maken.

Wel is het enorm handig om kennis van HTML, en ook van CSS te hebben. Dat zul je vroeg of laat ongetwijfeld gaan ontdekken. Maar nogmaals: je kunt zonder.

Maar zolang je geen kennis hebt van HTML, ben je wel beperkt tot webdesign software die de HTML-code en de bijbehorende CSS voor je schrijft. Dergelijke webdesign software valt onder de categorie WYSIWYG-software. Ofwel: What You See Is What You Get.

NVU is een voorbeeld van gratis open source wysiwyg webdesign software

Dit betekent in het kort dat je in een invoervenster binnen de software jouw website maakt, en de software dit vervolgens automatisch voor jou vertaalt in HTML-code. Zodat het ook daadwerkelijk een pagina wordt die op internet, in een webbrowser te zien en te lezen is.

wysiwyg software schrijft automatisch HTML en CSS

Adobe Dreamweaver

De bekendste WYSIWYG webdesign software is misschien wel Adobe Dreamweaver. Webdesign software waarmee het zelfs mogelijk is om ontwerpen die je in Photoshop maakt, direct om te laten zetten in HTML-code. Software ook die zowel voor Windows computers als voor Apple computers verkrijgbaar is.

Met Adobe Dreamweaver hebben we dan ook gelijk de allerduurste webdesign software te pakken die we maar bedenken kunnen. Rond de 60 Euro per maand mag je namelijk aftikken voor Photoshop en Dreamweaver in één pakket.

Webdesign software die zijn geld wellicht waard is, wanneer je veel websites moet maken in een zo kort mogelijke tijd. Waarbij het tevens belangrijk is, dat van grafische ontwerpen snel goed werkende webpagina's gemaakt kunnen worden.

NVU open source webdesign software

Echter, als je slechts één website voor jezelf te maken en bij te houden hebt, dan hoef je helemaal geen geld uit te geven voor webdesign software. Zelfs niet voor WYSIWYG webdesign software. Een goed voorbeeld van dergelijke open source, en dus gratis webdesign software is NVU.

Dit webdesign programma is er ook in het Nederlands. En omdat het open source software is, kun je voor hulp en ondersteuning terecht op internet.

In de twee voorgaande afbeeldingen zie je een voorbeeld van de interface van NVU.

Met behulp van NVU kun je kortom daadwerkelijk gratis een website maken zonder kennis van HTML te hebben.

Coffeecup, de gratis HTML-editor

Heb je wel kennis van HTML en CSS, of wil je het graag leren, dan is het handig wanneer je tegelijkertijd leert werken met een goede HTML-editor.

Nu zijn er best wel wat goede en gratis HTML-editors te vinden op internet. Echter, een HTML-editor die sinds jaar en dag een grote schare enthousiaste gebruikers kent is Coffeecup.

Waarbij de laatste versie van Coffeecup uiteraard HTML5 en responsive design ondersteunt. Coffeecup is er in een gratis versie en een versie met meerdere mogelijkheden die 69 Dollar kost.

Coffeecup is een populaire HTML-editor

Een echte HTML-editor, zoals Coffeecup verdient de voorkeur boven een simpele teksteditor zoals bijvoorbeeld Kladblok van Windows. Omdat in een HTML-editor HTML-codes en andere onderdelen van een webpagina in verschillende kleuren worden weergegeven.

Iets dat de HTML-code van de webpagina overzichtelijk maakt. Waardoor het werken makkelijker wordt en de kans op fouten kleiner.

Overigens kun je met een HTML-editor niet alleen overzichtelijk HTML-code schrijven, maar tevens CSS, ofwel Cascading Style Sheets, en PHP.

Waarom Wordpress en Joomla geen webdesign software is

Wordpress en Joomla vallen ook onder software om websites mee te maken. Maar dat maakt deze software niet per definitie ook webdesign software. Integendeel, Wordpress en Joomla zullen we moeten scharen onder: software om een website mee te beheren.

Waarbij Wordpress vooral bedoeld is om een blog mee te maken en te beheren.

Joomla daarentegen is een content management systeem.

Joomla en Wordpress is software die je op een webserver installeert en die je dus ook online gebruikt.

Wat kortweg betekent dat een internetverbinding noodzakelijk is om met de software te kunnen werken. Bijvoorbeeld, om een nieuwe pagina toe te voegen aan je website.

Coffeecup en NVU is daarentegen wel echt webdesign software. En is tevens software die je op je computer installeert. Wat onder andere betekent dat je geen internetverbinding nodig hebt. En dus offline met deze webdesign software kunt werken.

Software op je computer installeren heeft echter wel als nadeel dat je alleen met de software kan werken op de computer waarop de software geïnstalleerd staat.

Het grootste voordeel van online software is dan ook, dat je via elke computer die je maar ter beschikking hebt, en die verbonden is met internet, aan je website kan werken.

Grafische onderdelen ontwerpen voor je website

Iedere website heeft op zijn minst een paar grafische elementen. En hoewel het tegenwoordig mogelijk is om met behulp van CSS allerlei grafisch mooie elementen aan je website toe te voegen, kom je eigenlijk toch niet volledig onder het gebruik uit van software om iets grafisch vorm te geven.

Als is het maar om afbeeldingen die je op je website wilt gebruiken te vergroten of te verkleinen of op een andere manier aan te passen.

Photoshop is ongetwijfeld de meest bekende grafische software. Maar ook voor Photoshop geldt dat de software serieus geld kost. En dus doorgaans niet rendabel is, wanneer je slechts een website maakt voor jezelf.

Een open source en dus gratis alternatief voor Photoshop is GIMP. Waarmee je dezelfde dingen kan die je ook met Photoshop kan.

Een online alternatief voor Photoshop is PIXLR editor. Online fotobewerkingssoftware waarmee de meest voorkomende bewerkingen op foto's en ander beeldmateriaal kunnen worden gedaan.

Je ziet, er is keuze te over op het gebied van webdesign software. Welke webdesign software je het best kunt gebruiken, hangt voor het grootste deel dan ook af van jouw eigen voorkeuren. Waaronder de keuze of je HTML wilt leren of niet.

Waarbij overigens wel moet worden aangetekend, dat als je serieus met een website aan de gang wilt of zelfs beroepsmatig, je eigenlijk niet onder het leren van HTML en CSS uitkomt.

Al is het maar om simpel iets aan te kunnen passen aan een webpagina. Maar om iets relatief simpels als dat zelf te kunnen, moet je toch minimaal begrijpen wat de betreffende HTML-code en CSS-code doet.

Gerelateerd