Hoe ga ik een foto geschikt maken voor mijn website?

Een foto op je website doet het altijd goed. We kijken nu eenmaal graag plaatjes. Ook op internet kan een foto meer zeggen dan 1000 woorden. Maar het is wel zaak dat de foto's op je website snel laden. Een foto moet je dan ook eerst geschikt maken voor je website, voordat je de foto op uw website plaatst.

Resolutie, formaat, pixels, mega-pixels, je hebt de uitdrukkingen vast allemaal wel eens voorbij horen komen. Je weet vast ook van je digitale camera dat, hoe groter het aantal mega-pixels hoe beter de kwaliteit van de foto. Maar op een website geldt dat niet echt.

Hoge resolutie niet nodig, maar zorgt wel voor lange laadtijd

Het aantal mega-pixels geeft namelijk alleen maar aan, in welk formaat de foto nog steeds van goede kwaliteit is. Met de huidige digitale camera's betekent dit , dat je foto's op een groot poster formaat nog steeds uitstekend van kwaliteit zijn.

En posterformaat is niet echt wat we nodig hebben op een website. Maar is vaak wel precies waar het bij foto's voor websites geschikt maken vaak mis gaat. Met de resolutie, de afmetingen en de daarmee samenhangende bestandsgrootte van de foto. Een foto is niets anders dan een bestand.

Een bestand dat een bepaalde hoeveelheid schijfruimte in beslag neemt op je computer en een bepaalde laadtijd nodig heeft op een website. De benodigde hoeveelheid schijfruimte en de laadtijd op een website hangt vooral samen met de resolutie in aantal pixels per centimeter van de foto. Het eigenlijke formaat van de foto is van ondergeschikt belang.

Een hoge kwaliteit foto kan zomaar een resolutie hebben van duizenden pixels per centimeter. Wanneer je Windows Verkenner start en de map met je foto's opzoekt, dan zul je ontdekken dat één foto zomaar enkele megabytes aan schijfruimte in beslag kan nemen.

Een foto die enkele megabytes aan schijfruimte in beslag neemt op je computer zal op je website behoorlijk wat tijd in beslag nemen om te laden. Omdat telkens wanneer een webpagina op internet bezocht wordt, de inhoud van de pagina, dus ook de foto, gedownload wordt naar je computer, voordat deze in je webbrowser wordt weergegeven.

Je kunt je dan ook voorstellen dat: uit hoe meer megabyte een webpagina bestaat, des te langer het duurt voordat de webpagina zichtbaar wordt op je computer. Dus wanneer er een foto van enkele megabytes groot op deze webpagina staat, dan kan het wel even duren voordat deze wordt weergegeven.

Een foto bewerken voor je website

Echter, een hoge resolutie is voor weergave op een beeldscherm totaal niet interessant. Op een beeldscherm is een foto nog steeds van goede kwaliteit wanneer deze slechts een resolutie heeft van 72 pixels per inch. Hier valt dan ook veel winst te behalen. Een foto met een resolutie van 72 pixels per inch is slechts enkele honderden kilobytes groot in plaats van enkele megabytes. En zogezegd uitstekend geschikt voor op een website.

Om een foto te bewerken en geschikt te maken voor uw website, heb je fotobewerkingssoftware nodig. Photoshop is bijvoorbeeld zo'n programma. Maar ook andere fotobewerkingssoftware is prima geschikt om een foto te bewerken voor publicatie op uw website.

In Photoshop kies je voor de menuoptie Afbeeldingsgrootte. Met deze menuoptie kun je niet alleen de afmetingen in pixels instellen, maar tevens het aantal pixels per inch. Deze stel je in op 72 pixels per inch. Voor de afmetingen van de foto is het van belang dat je deze niet groter maakt dan nodig. Wanneer je in een webpagina een breedte beschikbaar heeft van 600 pixels, dan geef je uiteraard ook de foto een breedte van 600 pixels.

Wanneer je deze bewerkingen hebt gedaan en de foto vervolgens opslaat, dan zul je zien dat van de oorspronkelijke bestandsgrootte slechts enkele honderden Kilobytes zijn overgebleven. En dat de foto er nog steeds prima uitziet. Dit is eigenlijk alles wat je hoeft te doen om een foto geschikt te maken voor je website.

Gerelateerd